Formel E sæson 9 starter nu

ABB FIA Formula E World Championship sæson 9 starter denne weekend i Mexico.

Der er sket rigtig mange ting omkring serien, siden finalen på sæsonen 8 blev kørt i Seoul i august 2022.

Der bliver introduceret et helt nyt chassis, som går under betegnelsen Gen3. Det er en helt anderledes bil, og en endnu større innovation, end hvad de to første biler var. Fra Gen1 til Gen2 gik man fra bilskifte halvvejs i løbet, til at kunne køre en hel løbsdistance i samme bil.

Den nye Gen3 kommer til at regenerere strøm på alle fire hjul, mens kraften fortsat kun frigives på baghjulene. Det nye system har givet lidt problemer under blandt andet testsessionerne i Valencia i december måned, hvor der var nogle kørere som oplevede totalt bremsesvigt, hvis der skete fejl på det elektriske system. Så det har serien haft travlt med at finde en løsning på, inden sæsonstarten denne weekend.

Batterierne er fortsat enhedsbatterier, mens de enkelte konstruktører må udvikle deres egen drivlinje med elmotorerne og eventuelle gearkasser.

Maximilian Günther
Maserati MSG Racing
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Der er sket en udskiftning blandt holdene. DS er gået fra Techeetah og skal nu i stedet drives af Penske holdet, som tidligere har kørt under Dragon Penske navnet. Maserati MSG Racing har overtaget Venturi Racing, Envision Racing har fået Jaguar drivlinje i stedet for deres tidligere Audi udgave, mens Avalanche Andretti er gået fra BMW til Porsche drivlinje. Af nye navne har vi Neom McLaren, som får en Nissan drivlinje, og ABT Cupra, som får en Manhindra drivlinje. NIO 333, Mahindra Racing, Jaguar TCS Racing, TAG Heuer Porsche og Nissan er uændret – bortset fra at sidstnævnte har droppet e.dams betegnelsen, for at sætte ekstra fokus på at de er fabrikshold.

Posen er for alvor også rystet på kørerfronten. Ud af de 22 kørere, er 19 gengangere fra sidste år, mens yderligere to (Rene Rast og Nico Müller) vender tilbage til serien. Kun Jake Hughes er helt nyt – mens Sacha Fenestraz fik finaleløbet hos Dragon Penske, da Antonio Giovinazzi blev skadet i lørdagsløbet. Norman Nato kørte finaleweekenden i stedet for Sam Bird, som brækkede hånden under London løbet – men franskmanden har tidligere været fast mand i serien gennem flere sæsoner. Kun Jaguar TCS Racing har de to samme kørere, mens ingen af de andre hold har de to samme kørere fra Sæson 8 ansat i Sæson 9. Enkelte kørere har dog fået genvalg hos samme team, selvom de får ny holdkammerat.

2021/22 mester Nyck de Vries er ikke længere en del af serien, da han nu skal køre Formel 1 for Scuderia AlphaTauri. Alexander Sims har valgt at stoppe i Formel E, og i stedet skifte til fuld tid indenfor sportsvogne for Cadillac Racing. Antonio Giovinazzi forlader Formel E, og er i stedet aktiv hos Scuderia Ferrari med noget test af deres nye sportsvogn. Oliver Askew kører hellere ikke længere i serien – hans fremtidige opgaver er aktuel ukendte.

Rene Rast, NEOM McLaren Formula E Team
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Det er slut med Fan Boost, hvor fans kunne stemme på deres favoritkører. Her endte det meget meget tit med at størstedelen af de fem kørere var de samme ved hvert eneste løb. Det var der mange der var kritiske over, da det var en hastighedsmæssig fordel for de kørere, som gang på gang fik lidt ekstra kræver at bruge af. I stedet kommer der et nyt Attack Charge, som varer i 30 sekunder – lidt i stil med den tidligere Attack Zone, som varede i flere minutter af gangen.

Bilerne har nu 300kW motorer, modsat de optil 250kW under kvalifikationen under de sidste sæsoner med Gen2. Dertil kommer hurtigere opladning af bilerne.

I stedet for at man kører i 45 minutter + en omgang, skifter man til et forudbestemt antal omgange pr event. Derfor kan folk meget bedre planlægge deres energiforbrug, så man undgår det som man så i Valencia i 2020, hvor en stor del af holdene løb tør for strøm inden målflaget, da den førende bil krydsede målstregen få sekunder før tidens udløb, og løbet derved varede en omgang mere end mange hold havde beregnet.

Serien skifter til Hankook som ny dækleverandør. Efter at have benyttet Michelin i de første 8 sæsoner, er det også en stor nyhed og ændring for serien. Det er fortsat mønsterdæk, som skal bruges i serien, så der ikke er noget egentligt tørvejrs- og regnvejrsdæk.

Nico Müller
ABT CUPRA Formula E Team
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Sæsonen 2022/23 starter denne weekend i Mexico på Autodromo Hermanos Rodriguez, som har været hjemsted for Formel E serien gennem flere sæsoner. Der køres kun et løb, som bliver afviklet lørdag aften klokken 21.00 dansk tid.

Der er fire nye events på kalenderen. Indien, Sydafrika, Brasilien og Portland er USA har ikke tidligere været en del af serien.

ABB FIA Formula E World Championship 2022/2023

Date Country Circuit name
14/01/2023 Mexico Mexico City
27-28/01/2023 Saudi Arabien Diriyah
11/02/2023 Indien Hyderabad
25/02/2023 Sydafrika Cape Town
25/03/2023 Brasilien Sao Paulo
22-23/04/2023 Tyskland Berlin
06/05/2023 Monaco Monaco
03-04/06/2023 Indonesien Jakarta
24/06/2023 USA Portland
15-16/07/2023 Italien Rome
29-30/07/2023 Storbritanien London

 

Hold drivlinje startnummer KØrer
 DS Penske DS E-Tense FE23 1  Stoffel Vandoorne
25  Jean-Eric Vergne
NIO 333 Racing NIO 333 ER9 3  Sergio Sette Câmara
33  Dan Ticktum
 ABT CUPRA Formula E Team Mahindra M9Electro 4  Robin Frijns
51  Nico Müller
 Neom McLaren Formula E Team Nissan e-4ORCE 04 5  Jake Hughes
58  Rene Rast
 Maserati MSG Racing Maserati Tipo Folgore 7  Maximilian Günther
48  Edoardo Mortara
 Mahindra Racing Mahindra M9Electro 8  Oliver Rowland
11  Lucas di Grassi
 Jaguar TCS Racing Jaguar I-Type 6 9  Mitch Evans
10  Sam Bird
 TAG Heuer Porsche Formula E Team Porsche 99X Electric 13  Antonio Felix da Costa
94  Pascal Wehrlein
 Envision Racing Jaguar I-Type 6 16  Sebastien Buemi
37  Nick Cassidy
 Nissan Formula E Te Nissan e-4ORCE 04 17  Norman Nato
23  Sacha Fenestraz
 Avalanche Andretti Formula E Porsche 99X Electric 27  Jake Dennis
36  Andre Lotterer

Relaterede nyheder